Tartalomjegyzék
A fűszeres narancsos szörp egy igazán különleges ízvilágú házi készítésű üdítő. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbek a saját készítésű termékek, lekvárok, szörpök, befőttek. Ezek ugyan már hosszú idő óta ismert tartósítási módjai a gyümölcsöknek, de most újra reneszánszát éli. A bodzaszörp vagy a levendulaszörp az utóbbi időszakok újra felfedezettjei. Számos módon és variációban készíthetők. Évtizedekig a szörpöket csak a nagyüzemi cukros – gyümölcsöt nem, vagy csak nyomokban tartalmazó – levekkel azonosítottuk. Napjainkra azonban, mintha a nagymamák receptjei leporolásra kerültek volna és a szörp készítés házilag is, mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra.
Házi készítésű fűszeres narancsos szörp recept
Hozzávalók:
- 1 kg cukor
- 2 egész kezeletlen héjú vagy bio citrom
- 2 db egész narancs
- 1 csokor citromfű
- 1 csokor menta
- 10 szál rozmaring
- 7,5 dl víz
- kifertőtlenített üvegek kupakokkal
A narancsos szörp elkészítése lépésről – lépésre:
- Óvatosan mossuk meg a gyógy- és fűszernövényeket és egy konyharuha között itassuk fel róluk a nedvességet.
- A narancsot és a citromot alaposan mossuk meg és karikázzuk fel.
- Majd egy edényben a vízből és a cukorból főzzünk szirupot.
- Adjuk a forró sziruphoz a fűszernövényeket és a felkarikázott narancs- és citromszeleteket.
- Keverjük össze és fedjük le.
- Ha kihűlt tegyük hűtőszekrénybe egy napra.
- Majd szűrjük le és forraljuk fel.
- Főzzük a forrástól számított 3 percig.
- Ezután még forrón öntsük a kifertőtlenített üvegekbe.
- Ezután hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Garantáltan nemcsak a gyerekeknek lesz kedvence!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez