Tartalomjegyzék
A kandírozott narancs tulajdonképpen a narancshéjából készül, és nemcsak nagyon finom csemege, hanem a narancshéj tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni. A kandírozott narancshéj a karácsonyi vendégváró finomságok egyike, érdemes elkészíteni.
Kandírozott narancs recept
A narancs az egyik jellegzetesen téli gyümölcs hazánkban és az elkészítési módjai sokszor már az ünnepi várakozás időszakára tehető finomságok. Ilyen a kandírozott narancshéj is, mely csokoládéba mártva igazi különlegesség. Ráadásul így a narancshéja sem megy kárba. A legjobb lenne kezeletlen narancsokból készíteni, de mivel erre nem sok lehetőség van, nagyon alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját, hogy a vegyszer és tartósítószer maradványok lekerüljenek róla.
Hozzávalók:
- 43 dkg narancshéj
- 1 kg cukor
- 2 liter víz
- esetleg csokoládé a bevonásához – elhagyható
Kandírozott narancshéj elkészítése:
- A narancsokat nagyon alaposan meg kell mosni forró víz alatt és megdörzsölni őket egy szivaccsal.
- Majd le kell őket hámozni és a vastag héjról el kell távolítani a belső fehér bevonatot.
- Tetszőleges formákra fel kell őket vágni, majd minimum egy napig hideg vízben kell őket áztatni.
- Ezután a vizet fel kell forralni és bele kell tenni a feldarabolt, kiáztatott narancshéjakat.
- 4-6 percig kell főzni a vízben, majd ki kell őket venni és hideg vízben átmosni.
- Ezután meg kell mérni a héjak súlyát, majd a cukrot fel kell tenni a vízzel főzni.
- Folyamatos kavargatás mellett fel kell főzni.
- Ha már forr a szirup, akkor kell beletenni a narancshéjakat és közepes hőfokon folyamatos keverés mellett addig kell őket főzni, amíg üvegesek lesznek.
- Ha még nem üvegesek, de a víz kezd elfőni róluk, nyugodtan lehet pótolni.
- Amennyiben már szép üvegesek lettek, akkor ki kell őket szedni egy rácsra, hogy lecsurogjanak, de kristálycukorba is mártható.
- Ha csokoládéval is szeretnénk bevonni, akkor a csokit fel kell olvasztani és akár félig, akár teljesen bele kell mártani a narancshéjakat.
- Hagyni kell, hogy megdermedjen, majd fogyasztható is.
A kandírozott narancs fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, fagylaltok készítésénél. Bármely gyümölcsből készíthető ezzel az eljárással kandírozott gyümölcs. A mosást és szárítást követően a nagyobbakat (mint az ananász, alma, barack, citrom) meghámozzuk és felkockázzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, eper, meggy, szőlő) megszurkáljuk. Akár díszes üvegekbe rakva karácsonyi ajándéknak is tökéletes.
Kandírozott narancshéj házilag:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADroz%C3%A1s
Vissza a kategória cikkeihez