Kandírozott narancs

A kandírozott narancs tulajdonképpen a narancshéjából készül, és nemcsak nagyon finom csemege, hanem a narancshéj tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni. A kandírozott narancshéj a karácsonyi vendégváró finomságok egyike, érdemes elkészíteni.

Kandírozott narancs recept 

A narancs az egyik jellegzetesen téli gyümölcs hazánkban és az elkészítési módjai sokszor már az ünnepi várakozás időszakára tehető finomságok. Ilyen a kandírozott narancshéj is, mely csokoládéba mártva igazi különlegesség. Ráadásul így a narancshéja sem megy kárba. A legjobb lenne kezeletlen narancsokból készíteni, de mivel erre nem sok lehetőség van, nagyon alaposan meg kell mosni a gyümölcs héját, hogy a vegyszer és tartósítószer maradványok lekerüljenek róla.

Hozzávalók:

 • 43 dkg narancshéj
 • 1 kg cukor
 • 2 liter víz
 • esetleg csokoládé a bevonásához – elhagyható

Kandírozott narancshéj elkészítése:

 1. A narancsokat nagyon alaposan meg kell mosni forró víz alatt és megdörzsölni őket egy szivaccsal.
 2. Majd le kell őket hámozni és a vastag héjról el kell távolítani a belső fehér bevonatot.
 3. Tetszőleges formákra fel kell őket vágni, majd minimum egy napig hideg vízben kell őket áztatni.
 4. Ezután a vizet fel kell forralni és bele kell tenni a feldarabolt, kiáztatott narancshéjakat.
 5. 4-6 percig kell főzni a vízben, majd ki kell őket venni és hideg vízben átmosni.
 6. Ezután meg kell mérni a héjak súlyát, majd a cukrot fel kell tenni a vízzel főzni.
 7. Folyamatos kavargatás mellett fel kell főzni.
 8. Ha már forr a szirup, akkor kell beletenni a narancshéjakat és közepes hőfokon folyamatos keverés mellett addig kell őket főzni, amíg üvegesek lesznek.
 9. Ha még nem üvegesek, de a víz kezd elfőni róluk, nyugodtan lehet pótolni.
 10. Amennyiben már szép üvegesek lettek, akkor ki kell őket szedni egy rácsra, hogy lecsurogjanak, de kristálycukorba is mártható.
 11. Ha csokoládéval is szeretnénk bevonni, akkor a csokit fel kell olvasztani és akár félig, akár teljesen bele kell mártani a narancshéjakat.
 12. Hagyni kell, hogy megdermedjen, majd fogyasztható is.

A kandírozott narancs fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, fagylaltok készítésénélBármely gyümölcsből készíthető ezzel az eljárással kandírozott gyümölcs. A mosást és szárítást követően a nagyobbakat (mint az ananász, alma, barack, citrom) meghámozzuk és felkockázzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, eper, meggy, szőlő) megszurkáljuk. Akár díszes üvegekbe rakva karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

Kandírozott narancshéj házilag:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADroz%C3%A1s

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom