Tartalomjegyzék
A mandarin C-vitamin tartalom szempontjából egy nagyon hasznos gyümölcs, ugyanis 100 grammjában 30 gramm C-vitamin található.
A C-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, melynek rendszeres pótlása elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Annál is inkább, mert a C vitamint szervezetünk nem tudja raktározni.
Az alábbi hatásokat gyakorolja a szervezetre:
- fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást
- a sebgyógyulások regenerálásában segít
- enyhíti az allergiás panaszokat
- erősíti és tisztítja az érfalat
- részt vesz a különböző anyagcsere folyamatokban
- koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik
Mindenkinek szüksége van a megfelelő és rendszeres C-vitamin bevitelre, mely nem csak mesterséges úton történhet. Elsősorban a magas C-vitamin tartalommal rendelkező zöldségek, gyümölcsök napi rendszeres fogyasztása javasolt, így pl. a paprika, citrom, narancs, fekete ribizli, cseresznye, kivi. A napi javasolt mennyiséget nem könnyű meghatározni, de 1 narancs és 1 citrom elfogyasztása egy nap, már kb. fedezi a kívánt mennyiséget. Van azonban, amikor ez a mennyiség nem elegendő a szervezet számára.
Mandarin C-vitamin tartalom és egyéb összetevői általi jótékony hatásai:
- az emésztés megfelelő működésében segít
- hörghurutra és az asztma gyógyítására is hatásos
- immunerősítő
- jótékony hatású meghűlés esetén
- hatásos baktérium- és vírusölő
- segít a koleszterinszint csökkentésében, szinten tartásában
- rendszeres fogyasztásával a látás is javítható
- megakadályozza a vérszegénység kialakulását
Mikor szükséges emelt adag C-vitamin?
Az alábbi állapotok esetén:
- terhesség, szoptatás
- járvány időszakok
- lázas, fertőző állapot
- műtétek előtt/után
- daganatos megbetegedések esetén
- intenzív testedzés folyamán
- megnövekedett stressz hatások során
- rendszeres dohányzás, gyakori alkohol fogyasztás kapcsán
A mandarin c vitamin tartalom melletti gyümölcsök, zöldségek melyekben szintén sok van
Szerencsére bármelyik évszakban biztosítani tudjuk a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiséget az idény zöldségek és gyümölcsök kínálatából.
Az alábbi zöldségek, gyümölcsök bővelkednek a vitaminban: paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma.
Az alábbi fűszerek, szintén magas C-vitamin tartalommal bírnak: fűszerpaprika, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom.
Valamint az alábbi gyógynövények: homoktövis, csipkebogyó, galagonya, csalán.
Naponta többször érdemes fogyasztani belőlük, figyelve a hőkezelésre, mely során a C-vitamin veszít értékeiből.
http://vitamin.dynanix.com/vitaminok-nyomelemek/c-vitamin-gyumolcsokben.php