Mennyi kalória van egy narancsban

Az, hogy mennyi kalória van egy narancsban főleg a fogyókúrás étrend esetén szokott leginkább felmerülni. A narancs kalória tartalma nem magas, így kifejezetten ideális fogyókúrák beiktatásánál. De ideális étkezések között is, akár a nassolásokat is kiválthatja, mivel édes íze miatt pótolhatja a cukros nassolni valókat.  

Ténylegesen mennyi kalória van egy narancsban?

Egy normál méretű narancsban mintegy 47 kalória van, melynek a többsége kb. 15,5 g szénhidrátból, azaz gyors felszívódású gyümölcscukorból származik. Ezzel a narancs kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. 100 grammban emellett még 2,4 gramm élelmi rost és vízhajtó kálium is van, ami a napi szükséglet 5-10%-át fedezi.

Narancs vitamin tartalma

Napi egy narancs fogyasztásával, már a napi C-vitamin szükséglet több mint, 80%-a bejuttatható a szervezetbe. 100 gramm narancsban az A vitamin, kalcium és magnézium kb. 2-5%-ot tartalmaz, valamint a folsav tartalma is magas. Ideális lehet a narancsos fogyókúra is, hiszen a hiánybetegségek megelőzésében is segíthet a fogyasztása.

Mikor érdemes fogyasztani?

Reggelire vagy vacsora után nem célszerű a fogyasztása, mivel a narancsban található gyümölcscukor meglehetősen gyorsan szívódik fel, ezért elfogyasztását követően viszonylag hamar újra éhség érzet alakulhat ki. Ilyenkor ugyanis a szervezet inzulin érzékenysége sokkal gyengébb, ezért jobb választás ebéd után, vagy köztes étkezések során fogyasztani belőle.

Érdemes ilyenkor egy pohár vizet is fogyasztani a naranccsal, hogy a gyümölcs rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

Mennyit érdemes fogyasztani, ha számít mennyi kalória van egy narancsban?

Nincs mennyiségi korlát, azonban fogyókúrás étrend követése során célszerű arra figyelni, hogy hány kalória van egy narancsban. Érdemes azonban a gyümölcsöket váltogatni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb skáláját lefedjük, és ezáltal gondoskodni tudunk arról, hogy a szervezetbe is minél többfajta vitamint juttassunk.  

Mivel könnyen telít, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztőrendszer munkáját. Azonban kifacsarva a narancs már igen kis mennyiségű rostot rejt magában. A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/narancs-kaloria.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom