Tartalomjegyzék
A narancs glikémiás indexe 40-44 között van. De mit is jelent ez? Mi is az a glikémiás index? A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti érték, amely megmutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test, különböző pontjain található sejtekbe.
Szénhidrátok csoportosítása
A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:
- egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
- összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)
Érdemes korlátozni az egyszerű szénhidrátok bevitelét az összetett szénhidrátok javára, de különbséget kell tenni az egyes szénhidrátok között abban is, hogy a szervezet azt milyen gyorsan tudja cukorrá alakítani. Milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg egy adott élelmiszer a vércukorszintet? Mely élelmiszerek szívódnak fel lassan a szervezetben, és mely élelmiszereket érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük például a cukorbetegséget, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet. Ezekre a kérdésekre ad választ a glikémiás index.
Mit mutat meg a narancs glikémiás indexe?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
Narancs glikémiás indexe
A narancs glikémiás indexe majdnem középérték, kis mértékben megemeli a vércukorszintet, ezért érdemes inkább arra odafigyelni, hogy mikor fogyasztjuk. Reggelire vagy vacsora után nem célszerű a fogyasztása, mivel a narancsban található gyümölcscukor meglehetősen gyorsan szívódik fel, ezért elfogyasztását követően viszonylag hamar újra éhség érzet alakulhat ki. Ilyenkor ugyanis a szervezet inzulin érzékenysége sokkal gyengébb, ezért jobb választás ebéd után, vagy köztes étkezések során fogyasztani belőle.
https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/narancs-kaloria.php
Vissza a kategória cikkeihez