Narancs glikémiás indexe

A narancs glikémiás indexe 40-44 között van. De mit is jelent ez? Mi is az a glikémiás index? A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti érték, amely megmutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test, különböző pontjain található sejtekbe.

Szénhidrátok csoportosítása

A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:

  1. egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
  2. összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)

Érdemes korlátozni az egyszerű szénhidrátok bevitelét az összetett szénhidrátok javára. De különbséget kell tenni az egyes szénhidrátok között abban is, hogy a szervezet azt milyen gyorsan tudja cukorrá alakítani. Milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg egy adott élelmiszer a vércukorszintet? Mely élelmiszerek szívódnak fel lassan a szervezetben. Illetve milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük például a cukorbetegséget, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet. Ezekre a kérdésekre ad választ a glikémiás index.

Mit mutat meg a narancs glikémiás indexe?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet. Míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. A glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére. Fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Narancs glikémiás indexe

A narancs glikémiás indexe majdnem középérték, kis mértékben megemeli a vércukorszintet, ezért érdemes inkább arra odafigyelni, hogy mikor fogyasztjuk. Reggelire vagy vacsora után nem célszerű a fogyasztása, mivel a narancsban található gyümölcscukor meglehetősen gyorsan szívódik fel. Ezért elfogyasztását követően viszonylag hamar újra éhség érzet alakulhat ki. Ilyenkor ugyanis a szervezet inzulin érzékenysége sokkal gyengébb, ezért jobb választás ebéd után, vagy köztes étkezések során fogyasztani belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom