A narancs hatása a májra nem túl jelentős, bár rengeteg jótékony hatása van a szervezet számára. Elsősorban magas C-vitamin tartalma közismert, de bőven található benne A vitamin is. Rendszeres fogyasztásával a szervezet ellenállóbbá válik a megfázásokkal, fertőzésekkel szemben.
- Kiváló antioxidáns is, így segít a szabad gyökök megkötésében.
- Különösen a vérnarancs fogyasztása segít a vércukorszint csökkentésében, és védi az érfalakat.
- Az emésztésben is jelentős szerepet játszik, ugyanis közrejátszik abban, hogy a felvett tápanyagok az emésztőrendszerből, így a bélcsatornából is hatásosabban szívódjanak fel. Főleg vashiányos állapotnál lehet jelentős segítség.
- A narancs rendszeres fogyasztásával a vesekő kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. Ha pedig narancslé formájában vesszük magunkhoz, még a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodunk.
Akkor a narancs hatása a májra elenyésző?
A benne található antioxidánsok miatt kis mértékben jó hatással lehet a májra a fogyasztása, de aki szeretné megelőzni a máj problémákat, azoknak az alábbi ételek fogyasztása javasolt:
- Grapefruit: A benne található antioxidánsok, a neringenin és a naringin természetesen védik a májat
- Áfonya: A lila színanyagért felelős antociánokat tartalmaz, melyek különösen jót tesznek a májnak. Érdemes kúra szerűen beépíteni az étrendbe.
- Szőlő: A szőlőnek és a szőlőmag kivonatoknak is jó hatása van a máj működésére
- Cékla: Antioxidánsban gazdag – főleg a betalain, mely a színét adja található benne nagyobb mennyiségben, – valamint sok nitrát. Különösen lé formájában ajánlott a fogyasztása.
- Karfiol, kelbimbó, brokkoli: Rostokban gazdagok és főleg a kelbimbó emeli a méregtelenítő enzimek szintjét, ezáltal védi a májat a károsodástól.
- Olajos magvak: Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula stb. – tápanyagokban, E vitaminban és egészséges zsírokban gazdagok, ezáltal kifejezetten jót tesznek a szívnek és a májnak.
- Olajos halak, olíva olaj: Főleg a szardínia és a lazac gazadagok omega-3 zsírsavakban, melyek jót tesznek a szívnek és a májnak is. Ezek a zsírsavak gátolják a zsír felhalmozódását, ezáltal egyenletes szinten tartva a májenzimeket.
- Kávé: Csökkenti a májzsugor és a májkárosodás veszélyét. Ez a pozitív hatása leginkább a napi 3 csésze fogyasztása esetén figyelhető meg.
- Máriatövis: Évszázadok óta használt gyógynövény, hatása a benne található szilimarinnak köszönhető. Ugyanis ez a vegyület felelős a májvédő hatásáért.
Vissza a kategória cikkeihez