Tartalomjegyzék
A narancs kalória tartalma nem magas, így kifejezetten ideális fogyókúrák beiktatásánál. De ideális étkezések között is, akár a nassolásokat is kiválthatja, mivel édes íze miatt pótolhatja a cukros nassolni valókat.
Mennyi a narancs kalória tartalma
Egy normál méretű narancsban mintegy 47 kalória van, melynek a többsége kb. 15,5 g szénhidrátból, azaz gyors felszívódású gyümölcscukorból származik. Ezzel a narancs kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. 100 grammban emellett még 2,4 gramm élelmi rost és vízhajtó kálium is van, ami a napi szükséglet 5-10%-át fedezi.
Narancs vitamin tartalma
Napi egy narancs fogyasztásával, már a napi C-vitamin szükséglet több, mint 80%-a bejuttatható a szervezetbe. 100 gramm narancsban az A vitamin, kalcium és magnézium kb. 2-5%-ot tartalmaz, valamint a folsav tartalma is magas. Ideális lehet a narancsos fogyókúra is, hiszen a hiánybetegségek megelőzésében is segíthet a fogyasztása.
Mikor érdemes fogyasztani?
Reggelire vagy vacsora után nem célszerű a fogyasztása, mivel a narancsban található gyümölcscukor meglehetősen gyorsan szívódik fel, ezért elfogyasztását követően viszonylag hamar újra éhség érzet alakulhat ki. Ilyenkor ugyanis a szervezet inzulin érzékenysége sokkal gyengébb, ezért jobb választás ebéd után, vagy köztes étkezések során fogyasztani belőle.
Érdemes ilyenkor egy pohár vizet is fogyasztani a naranccsal, hogy a gyümölcs rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.
Mennyit érdemes fogyasztani, ha számít a narancs kalória tartalma?
Nincs mennyiségi korlát, azonban fogyókúrás étrend követése során célszerű arra figyelni, hogy hány kalória van egy narancsban. Érdemes azonban a gyümölcsöket váltogatni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb skáláját lefedjük, és ezáltal gondoskodni tudunk arról, hogy a szervezetbe is minél többfajta vitamint juttassunk.
Mivel könnyen telít, így segít elkerülni a súlygyarapodást és támogatja az emésztőrendszer munkáját. Azonban kifacsarva a narancs már igen kis mennyiségű rostot rejt magában. A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez