Narancs káros hatásai

A narancs egy nagyon egészséges gyümölcs, mégis a narancs káros hatásai is említésre méltók, mivel erről nem esik elég szó.

Köztudott, hogy a narancs – mivel itthon nem terem – távolabbi országokból kerül behozatalra és ahhoz, hogy a szállítás során minél kevesebb gyümölcs menjen tönkre, le kell kezelni őket. Ez a kezelés részben a szállítás miatt, részben a túlérés megakadályozása miatt történik. Pontosan ezek miatt vitatható, hogy a narancs, citromhéj ehető, vagy sem. Ajánlott inkább kezeleteln héjú vagy bio gyümölcsöt használni abban az esetben, ha a héja is feldolgozásra kerül.

Narancsok káros hatásai: ez nem játék!

Ugyanis a citrusfélék héjára permetezett gombaölő és baktériumölő vegyszerek, mind mérgezők. Már kis mennyiség is belőlük hosszú távon komoly egészségkárosodást okozhat az emberi szervezetben. (Az állatokéban és a talajban is).

A legáltalánosabban használt gomba-, ill. baktériumölők: Imazalil, Tiabendazol, ortofenil-fenol (E 231) vagy a nátriummal alkotott sója (E 232).

  • Imazil egy különösen erős gombaölő szer, karcinogén, azaz erősen rákkeltő.
  • Tiabendazol enyhén mérgező kategóriába sorolt szer, mely kis dózisban nem valószínű, hogy karcinogén, nagyban valószínű. A környezetre gyakorolt hatása egy fokkal durvább, mint az emberre gyakorolt: a földbe kerülve nehezen bomlik le, a rovarokra és mikrobákra nézve halálos.
  • Az Ortofenil-fenol (E 231) vagy a nátriummal alkotott sója, a nátrium-ortofenil-fenolát (E 232) szintén gombaölő, és elvileg karcinogén. Erősen lúgos kémhatású, így, ha almát vagy körtét kezelnek vele, vigyázni kell, mert pár percesnél hosszabb idejű kitettség már elszíneződést, roncsolódást okoz a gyümölcs héján. 

 Hogyan védekezhetünk a narancs káros hatásai ellen?

Elsősorban úgy, hogy akkor is alaposan megmossuk, megsikáljuk a héját, ha ezt nem használnánk fel. Ugyanis a késről, kézről is átkerülhetnek ezek a szerek például a vágódeszkára, amit sokkal nehezebb tökéletesen megtisztítani.  

Az említett vegyszerek mindegyike vízben oldódik, és a gyümölcsök héjáról lemosható. Viszont a citrusfélék – amiket általában kezelni szokás ezekkel a vegyszerekkel – héja egyenetlen és elég viaszos. Éppen ezért a hagyományos öblítés nem fogja leszedni a gombaölőket. Ha szívesen fogyasztunk citrom- és narancs karikás limonádét, mindenképpen ajánlott körömkefével alaposan megsikálni felhasználás előtt a gyümölcsök héját. De még szerencsésebb, ha kezeletlen bio gyümölcsöket szerzünk be erre a célra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom