Tartalomjegyzék
Mióta a lúgosítás bekerült a köztudatba, örök a kérdés, hogy vajon a citrom és a narancs lúgos vagy savas. A narancs pH értéke 3,5 és 4,5 között van, vagyis savas. Ám a szervezetbe kerülve mégis remek lúgosító hatással bír. Furcsán hangzik, hogy bár a citrom és a narancs savas, mégis lúgosít.
A narancs lúgos vagy savas?
Kiegyensúlyozott életünk egyik alapja, hogy testünkben egyensúlyban legyenek a savas és lúgos anyagok. Ez normál esetben annyit jelent, hogy a bázikus (lúgos) anyagok kissé túlsúlyban vannak szervezetünkben. Ha az elsavasodás veszélye nem fenyeget minket, akkor vérünk normális pH-ja 7,35 és 7,45 között van. Ez az egyensúly felborulhat, ha elbillen az arány. A különböző anyagcsere folyamatok következtében képződnek szervezetünkben savak, amelyeket normál esetben a bennünk található lúgos anyagok semlegesítenek. Ha a savak túlsúlyba kerülnek, a bázikus anyagok teljes mértékben felhasználódnak ezek semlegesítésére és oda az egyensúly.
Akárcsak a legtöbb citrom- és narancsféle, külseje savas, de ha elfogyasztjuk, akkor lúgosító hatású. Enzimekben gazdag, tisztítja a testet, és erősíti az immunrendszert.
Akkor jó a citrusfélék kémhatása a szervezetnek?
Vannak olyan vélemények, mely szerint a citrusfélék, főleg a citrom fogyasztása jótékonyan hat a pH érték optimális fenntartásához, más vélemények szerint nincs rá hatással.
Általánosabb vélekedés, mely szerint a szervezetünk fenntart magának egy optimális határok közötti pH értéket, amit azonban nem tudunk étkezési szokásaink változtatásával befolyásolni. Ezért a citromos víz ténylegesen nem lúgosít, hiszen az ételek pH értéke nincs hatással az általános egészségünkre. Ebből következik, hogy az ízületi gyulladás, köszvény, vagy akár a terhességi cukorbetegség megelőzésére sincs hatással a citromos víz, bár fogyasztása bátran ajánlott, csak nem csodaszerként kezelve.
Lúgosító diéta
Ugyanakkor sokan hisznek a lúgosító diétákban, melyek elmélete az, hogy a savasító ételeket lúgosító ételekre kell cserélni, ezáltal a szervezet pH értéke egyensúlyba kerülhet.
Savasítanak például:
- fehérje
- foszfát
- kén
- hús
- hal
- tojás
- tejtermékek
- alkohol
- gabonafélék
Lúgosítanak:
- kálcium
- kálium
- magnézium
- magvak
- hüvelyesek
- zöldségek nagy része
Úgy tartják, hogy a lúgosító diéta javítja az egészséget és segíti a komoly betegségek gyógyítását, mint például a rák. A lúgos ételek fogyasztása nagyon egészséges, mert természetes, teljesértékű, feldolgozási folyamatokon nem átesett, növényi alapú ételek fogyasztására készteti az embereket. De nem szabad elfelejteni, hogy egyes savak kifejezetten szükségesek a szervezet számára, ilyenek az aminosavak és a zsírsavak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lúgosítás
Vissza a kategória cikkeihez