Tartalomjegyzék
Fogyasztható narancs szoptatáskor? Merül fel a kérdés még egy halom más étellel és itallal egyetemben. A narancs c vitamin tartalma rendkívül magas. Ez azért is fontos, mert a szoptatás időszakában a szervezetnek több c vitaminra van szüksége, tehát a válasz egyértelműen az igen kellene legyen.
Tiltott ételek, italok listája:
- Nyers hús, nyers tojás
Ezek alapvetően már a terhesség időszakában is tiltó listán voltak, hiszen hőkezelés hiányában olyan baktériumok és vírusok lehetnek benne, amik gondot jelenthetnek.
- Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények
Csak azt lehet bevenni, aminek a tájékoztatóján az szerepel, hogy szoptatás alatt is szedhető.
- Drogok
Mértékkel fogyaszthatók:
- alkohol: nagyon ritkán egy pohár jó minőségű vörösbor belefér, nem lesz baja tőle a babának.
- koffein (kávé, kóla, energia italok): Alapvetően élénkítő hatása az anyatejbe is átkerül, ezért fogyasztása nagyon nem szerencsés. Azonban a reggeli tejes kávét szoptatáskor sem kell elhagyni (főleg, ha a várandósság ideje alatt is megvolt), de az energia italok fogyasztását célszerű elkerülni. Főleg mivel a koffeinen kívül egyéb összetevőiről nem ismert, hogy mennyire árthat a babának.
- mesterséges édesítők: Itt sem ismert az összetevők hatása a babára nézve, ha lehet, el kell kerülni őket. Helyette alkalmazzuk, használjunk más egyéb természetes édesítőszereket: pl. méz, eritriol, nyírfacukor.
- hal, belsőség: Nehézfémtartalmuk magas lehet, ezért maximum heti 1-2X ajánlott a fogyasztása.
- füstölt hús, füstölt sajt: A füstölési eljárás miatt nagy mennyiségben ezeket is kerülni kell, 1-2 szelet fogyasztása 2-3 naponta, nem fog gondot jelenteni.
- pasztörizálatlan tejtermékek: Lágy sajtok, kecskesajt, juhtúró. Szintén a hőkezelés hiánya miatt kerülendő, vagy fogyasztását minimálisra kell csökkenteni.
Hasfájást okozhat a narancs szoptatáskor
Érdemes figyelni, hogy mely étel fogyasztsztását követően jelentkezhet a babáknál hasfájás. Ha sikerül beazonosítani, ajánlott elkerülni a szoptatás idejére.
Ezeket egyénileg kell megfigyelni, megtapasztalni. Vannak babák, akiknek nem okoz közülünk minden problémát, és van, akinek igen.
Problémás ételek lehetnek:
- hagyma, fokhagyma: kis mennyiségben megfőzve nem okoz problémát. Nagy mennyiségben, nyersen okozhat.
- gomba
- kelbimbó, kelkáposzta, karfiol, karalábé, kínai kel, brokkoli, csicsóka -> puffadást okoznak
- száraz hüvelyesek: bab, borsó, lencse, sárgaborsó
- csípős ételek: chili paprika, erős pista stb.
Kis mértékben okozhatnak hasfájást az alábbiak:
- tejtermékek
- kakaós élelmiszerek, csokoládé
- fűszerpaprika
- nyers zöldségek: paprika, paradicsom, uborka, retek
- citrusfélék: narancs, citrom, grapefruit, ananász
- cseresznye
- sárgadinnye
- szénsavas üdítők
- zsíros, fűszeres ételek
- vadhús
Az alábbiak az anyatej ízét is befolyásolják:
- fahéj
- csípős ételek
- hagyma, fokhagyma
Bőrkiütés okozhatnak:
- magvak, dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag
- apró magvas gyümölcsök
- tejtermékek tojás
- citrusfélék
A hasfájás oka a puffadáson kívül lehet hasmenés vagy székrekedés is. Ehhez nem árt tudni, hogy melyik ételek vannak a székletre hatással.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez