Narancs szoptatáskor

Fogyasztható narancs szoptatáskor? Merül fel a kérdés még egy halom más étellel és itallal egyetemben. A narancs c vitamin tartalma rendkívül magas. Ez azért is fontos, mert a szoptatás időszakában a szervezetnek több c vitaminra van szüksége, tehát a válasz egyértelműen az igen kellene legyen.

Tiltott ételek, italok listája:

  • Nyers hús, nyers tojás
    Ezek alapvetően már a terhesség időszakában is tiltó listán voltak, hiszen hőkezelés hiányában olyan baktériumok és vírusok lehetnek benne, amik gondot jelenthetnek.
  • Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények
    Csak azt lehet bevenni, aminek a tájékoztatóján az szerepel, hogy szoptatás alatt is szedhető.
  • Drogok

Mértékkel fogyaszthatók:

  • alkohol: nagyon ritkán egy pohár jó minőségű vörösbor belefér, nem lesz baja tőle a babának.
  • koffein (kávé, kóla, energia italok): Alapvetően élénkítő hatása az anyatejbe is átkerül, ezért fogyasztása nagyon nem szerencsés. Azonban a reggeli tejes kávét szoptatáskor sem kell elhagyni (főleg, ha a várandósság ideje alatt is megvolt), de az energia italok fogyasztását célszerű elkerülni. Főleg mivel a koffeinen kívül egyéb összetevőiről nem ismert, hogy mennyire árthat a babának.
  • mesterséges édesítők: Itt sem ismert az összetevők hatása a babára nézve, ha lehet, el kell kerülni őket. Helyette alkalmazzuk, használjunk más egyéb természetes édesítőszereket: pl. méz, eritriol, nyírfacukor.
  • hal, belsőség: Nehézfémtartalmuk magas lehet, ezért maximum heti 1-2X ajánlott a fogyasztása.
  • füstölt hús, füstölt sajt: A füstölési eljárás miatt nagy mennyiségben ezeket is kerülni kell, 1-2 szelet fogyasztása 2-3 naponta, nem fog gondot jelenteni.
  • pasztörizálatlan tejtermékek: Lágy sajtok, kecskesajt, juhtúró. Szintén a hőkezelés hiánya miatt kerülendő, vagy fogyasztását minimálisra kell csökkenteni.

Hasfájást okozhat a narancs szoptatáskor

Érdemes figyelni, hogy mely étel fogyasztsztását követően jelentkezhet a babáknál hasfájás. Ha sikerül beazonosítani, ajánlott elkerülni a szoptatás idejére.

Ezeket egyénileg kell megfigyelni, megtapasztalni. Vannak babák, akiknek nem okoz közülünk minden problémát, és van, akinek igen.

Problémás ételek lehetnek:

  • hagyma, fokhagyma: kis mennyiségben megfőzve nem okoz problémát. Nagy mennyiségben, nyersen okozhat.
  • gomba
  • kelbimbó, kelkáposzta, karfiol, karalábé, kínai kel, brokkoli, csicsóka -> puffadást okoznak
  • száraz hüvelyesek: bab, borsó, lencse, sárgaborsó
  • csípős ételek: chili paprika, erős pista stb.

Kis mértékben okozhatnak hasfájást az alábbiak:

Az alábbiak az anyatej ízét is befolyásolják:

  • fahéj
  • csípős ételek
  • hagyma, fokhagyma

Bőrkiütés okozhatnak:

  • magvak, dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag
  • apró magvas gyümölcsök
  • tejtermékek tojás
  • citrusfélék

A hasfájás oka a puffadáson kívül lehet hasmenés vagy székrekedés is. Ehhez nem árt tudni, hogy melyik ételek vannak a székletre hatással.

  • Hashajtó: szilva, barack, cseresznye, hagyma
  • Hasfogó: étcsoki, banán, vastabletta, kakaó, csoki

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez