Narancs

A narancs rendkívül egészséges déligyümölcs, melynek mindennapi fogyasztása rendkívül ajánlott és szerencsére már az év bármely időszakában elérhető az itthoni boltok polcain is. Érdemes kezeletlen héjú, bio gyümölcsöt venni, ha egy mód van rá, mivel – mint a citromhéj ehető kérdéskörnél is, itt is folyamatosan felmerül, hogy fogyasztható-e, vagy sem a narancs héja. Mely szintén számos módon felhasználható.

A narancs eredete

A trópusi gyümölcsök, így a citrom, zöld citrom mellett e gyümölcs őshazája is Ázsia, azon belül is főleg Délkelet-Ázsia, a Délkelet-India és a Dél-Kína területei. Az európaiak a citrusok közül legelőször a cirtommal ismerkedtek meg, ami a mai Irán (Perzsia) területéről került kontinensünkre. A narancs sokkal később, a XI. században érkezett Európába arab közvetítéssel. Szinét olyan különlegesnek találták, hogy a gyümölcs nevével illették. Ma már a világ minden mediterrán és szubtrópusi vidékén terem, így például Kaliforniában is, ami ma már az egyik legnagyobb narancstermelő vidék. De Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban is nagy mennyiségű narancsot termelnek.

Narancs jellemzői

A narancsok magról könnyen szaporíthatók, azonban a hideg teleket nem bírja, mínusz 1 fokig fagytűrő, így hazánkban csak üvegházban terem. A narancsfa 5-10 méteres magasra is megnő, örökzöld. Virága fehér, vagy pirosas-fehér. Narancssárga színű, gömbölyű termését évente kétszer adja. A gyümölcs húsa és héja is vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Általában a húsát fogyasztjuk, de a héja is felhasználható. Főleg kandírozott narancsként használjuk süteményekbe, édességekbe.

Egy normál méretű narancsban mintegy 47 kalória van, melynek a többsége kb. 15,5 g szénhidrátból, azaz gyors felszívódású gyümölcscukorból származik. Ezzel a narancs kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. 100 grammban emellett még 2,4 gramm élelmi rost és vízhajtó kálium is van, ami a napi szükséglet 5-10%-át fedezi.

Hatása

A narancs karotint és flavonokat tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak. Ruténtartalmának köszönhetően gyógyítja a vérereket, nyugtatja az idegeket. A benne lévő nobelitin csökkenti a vér sűrűsödését és csomósodását. A C- és A-vitaminok megelőzhetik a meghűléses betegségeket, jótékonyan hatnak a légzőszervi nyálkahártyákra is. A narancsban lévő ásványok csökkentik a vérnyomást is. Savtartalma serkenti a gyomor és a belek működését, megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját. Rendszeres fogyasztásával megszűntethető a székrekedés. Bioflavont is tartalmaz, így vírus és baktériumölő is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint erősíti az immunrendszert.

Narancsok fogyasztása

Napi egy narancs fogyasztásával már nagyon sokat tettünk azért, hogy a szervezetünk ellenállóbb legyen a megfázásokkal és fertőzésekkel szemben. Hiszen a narancs vitamin tartalma rendkívül magas, ezáltal a narancs jótékony hatása a szerveztre is rendkívül hasznos.

Fogyasztása nyersen a leghatékonyabb, étkezések között elrágva, vagy narancs dzsúz formájában is, amennyiben a rostok benne maradnak. Sokféle étel is készíthető belőle, leginkább az édességek kapcsán ismert, de sok húsétel is készíthető, ízesíthető vele. A narancslekvár hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg az ünnepi időszakokban. A narancsok reszelt héja pedig ízesítőként is használható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom