Narancsízű szőlő

A narancsízű szőlő egy nemesített csemegeszőlő fajta. Nevét fűszeres, zamatos ízéről kapta. 1950-ben állította elő Szegedi Sándor társaival a Chasselas Queen Victoria White és a Szőlőskertek királynője muskotály keresztezésével. 2000-ben állami elismerésben részesített fajta.

A narancsízű szőlő olyan fajták keresztezéséből született, amelyek kifejezetten az íz és aroma szempontjából lettek kiválasztva. Az eredmény egy olyan gyümölcs, amely megőrzi a szőlő jellegzetes ízét, ugyanakkor felkavaró narancsos jegyekkel is rendelkezik. Az édes és savanykás ízvilág tökéletes egyensúlyban van, ami ideális azoknak, akik szeretik a különleges ízű gyümölcsöket.

Narancsízű szőlő jellemzői

Erős növekedésű bokrokat fejleszt kevés számú vesszővel. Melyek hosszú ízközűek, világosbarnák, a szárcsomónál sötétebb színűek. Középnagy, ötszögletű tagolt levelei fűrészes-csipkés szélűek, fűzöld színűek.

Igen korán, már augusztus harmadik felében, szeptember elején érő, bőtermő fajta. Nagy, közepesen tömött, laza szerkezetű fürtjein középnagy, sárga színű hamvas, lédús bogyókat fejleszt. Hosszú kocsánya miatt könnyen és gyorsan szüretelhető.

Rügyei fagyérzékenyek.

Gondozása

A narancsízű szőlő gondozása és nevelése hasonló más szőlőfajtákhoz. A megfelelő gondozás magában foglalja a megfelelő öntözést, a növényvédelmi intézkedéseket a kórokozók és kártevők ellen, valamint a szőlő támrendszer karbantartását. A szőlőültetvényeket általában tavasszal és ősszel metszik, hogy megszüntessék az elöregedett vagy beteg hajtásokat, és elősegítsék a jó termést.

Vitamin tartalma

A narancsízű szőlő C-vitaminban és más antioxidánsokban gazdag, így kitűnően támogatja az immunrendszert és a bőr egészségét. Emellett rostban is gazdag, ami segít az emésztés szabályozásában és a teltségérzet fenntartásában. Ezek az előnyök teszik a narancsízű szőlőt a gyümölcspultok népszerű választásává.

A narancsízű szőlő felhasználása

A narancsízű szőlőt különböző módon élvezhetjük. Kiváló önmagában, mint egészséges nassolnivaló, de remekül illik salátákhoz, desszertekhez és más ételekhez is, amelyekbe egy kis frissítő ízt és színt szeretnénk vinni.

Emellett néhány borászat különleges narancsízű szőlőből készít borokat is, amelyek egyedi és izgalmas ízvilágot kínálnak.

Az is fontos megjegyezni, hogy a narancsízű szőlő csak bizonyos időszakokban érhető el, így érdemes kipróbálni, amikor elérhető a piacokon és az üzletekben.

Összességében ez a szőlő egy különleges és ízletes gyümölcs, amely az egészséges táplálkozás híveinek és az ízélményre vágyóknak is megfelelő választás lehet. Különleges ízvilága és táplálkozási előnyei miatt érdemes kipróbálni, és élvezni ezt az egyedülálló gyümölcsöt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom