A narancslekvár készítése nem bonyolult folyamat készítése során igazán jól rá lehet hangolódni az ünnepekre is. A karácsonyi lekváros sütemények biztos sikert aratnak vele. De kenhetjük pirítósra, kalácsra, vagy tehetjük akár palacsintába is, nem fogunk csalódni!

Narancslekvár hozzávalók

  • 2 kg narancs
  • 60 dkg cukor
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl víz
  • 2 db csillagánizs
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 6-8 db szegfűszeg
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

A finom narancslekvárok elkészítése

1.       A narancsot és a citromot alaposan meg kell mosni, sikálni.

2.       Ezután, négy-öt darabot vékonyan meg kell hámozni lehetőleg úgy, hogy a fehér részéből ne maradjon rajta.

3.       Majd gyufaszál vékonyságúra kell felvágni, amit egy edénybe kell tenni. Öntsd fel a vízzel, keverd hozzá a cukor felét, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a csillagánizst és az őrölt gyömbért, majd néha megkeverve, 20 perc alatt sziruposra kell főzni.

4.       Közben a narancsokat félbe kell vágni és a húsukat kiszedni. Fehér rész ne kerüljön bele, mert attól keserű lesz a lekvár.

5.       Ha elkészült ki kell szedni belőle a csillagánizst és a szegfűszeget, majd hozzá kell önteni a megpucolt, felkockázott narancshúst. Ezután mehet bele a kifacsart citrom leve is, és hozzá lehet keverni a maradék cukrot és a vaníliás cukrot.

6.       Lassú tűznél folyamtatos keverés mellett kell főzni legalább 30 percig.

7.       A kukoricakeményítőt keverd simára egy kevéske vízzel, és állandó keverés mellett csorgasd a lekvárhoz. 

8.       Kézi habverővel dolgozd alaposan össze, majd pár perc alatt főzd sűrűre.

9.       Végül az elkészült lekvárt még forrón merd az alaposan elmosott, felmelegített üvegekbe, jól zárd le, dunsztban, szobahőmérsékleten hagyd kihűlni.

https://www.agraroldal.hu/citrom-narancslekvar.html

Vissza a kategória cikkeihez