Tartalomjegyzék
A narancslekvár készítése nem bonyolult folyamat készítése során igazán jól rá lehet hangolódni az ünnepekre is. A karácsonyi lekváros sütemények biztos sikert aratnak vele. De kenhetjük pirítósra, kalácsra, vagy tehetjük akár palacsintába is, nem fogunk csalódni!
Narancslekvár recept
Hozzávalók:
- 2 kg narancs
- 60 dkg cukor
- 1 db kezeletlen citrom
- 4 csomag vaníliás cukor
- 3 dl víz
- 2 db csillagánizs
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 6-8 db szegfűszeg
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
A finom narancslekvárok elkészítése
- A narancsot és a citromot alaposan meg kell mosni, sikálni.
- Ezután, négy-öt darabot vékonyan meg kell hámozni lehetőleg úgy, hogy a fehér részéből ne maradjon rajta.
- Majd gyufaszál vékonyságúra kell felvágni, amit egy edénybe kell tenni. Öntsd fel a vízzel, keverd hozzá a cukor felét, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a csillagánizst és az őrölt gyömbért, majd néha megkeverve, 20 perc alatt sziruposra kell főzni.
- Közben a narancsokat félbe kell vágni és a húsukat kiszedni. Fehér rész ne kerüljön bele, mert attól keserű lesz a lekvár.
- Ha elkészült ki kell szedni belőle a csillagánizst és a szegfűszeget, majd hozzá kell önteni a megpucolt, felkockázott narancshúst. Ezután mehet bele a kifacsart citrom leve is, és hozzá lehet keverni a maradék cukrot és a vaníliás cukrot.
- Lassú tűznél folyamatos keverés mellett kell főzni legalább 30 percig.
- A kukoricakeményítőt keverd simára egy kevéske vízzel, és állandó keverés mellett csorgasd a lekvárhoz.
- Kézi habverővel dolgozd alaposan össze, majd pár perc alatt főzd sűrűre.
- Végül az elkészült lekvárt még forrón merd az alaposan elmosott, felmelegített üvegekbe, jól zárd le, dunsztban, szobahőmérsékleten hagyd kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Narancslekvár, narancsdzsem recept:
https://www.agraroldal.hu/citrom-narancslekvar.html
Vissza a kategória cikkeihez