A narancsolaj a citrusos illatával egy igazán népszerű aromaolaj, mely az édes narancs és a keserű narancshéjából sajtolt illóolaj. Azonban felhasználása nemcsak a levegő illatosítására használatos. Számos felhasználása ismert, mivel nagyon jótékony hatású, akárcsak maga a narancs. Sokféle gyógynövény vagy gyümölcs kivonatát használhatjuk fel az aromaterápiában is, melyek különbözőképpen hatnak. A levendulaolaj például jótékonyan hat a pattanásokra, de az illata nyugtató, feszültségoldó, enyhíti a fejfájást éppen úgy, mint a depresszív kedélyállapotot. A citrom illóolaja szintén nyugtatólag hat, de hatékony segítség egyes bőrproblémák kezelésében, tisztítja a légutakat és még a nyirokrendszer működését is segíti.   

Narancsolaj felhasználása

A narancs illóolaja is használható párologtatóban, ekkor elsősorban a légutakat tisztítja. Ezáltal elősegíti a jó légáramlást és az állandó légzést a légzőrendszerben. Mivel antibakteriális és fertőtlenítő hatása is van, ezért alkalmazható a szájhigiéniában is, mivel hatékony a fogszuvasodás elleni küzdelemben. Ezenkívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, gombaellenes, rovarölő és féreghajtó.

Hatásai:

  • segít a stresszoldásban – nyugtató hatásával enyhíti a kimerültség érzését, a szorongást, feszültséget
  • gyengeség és fáradság esetén is bevethető
  • növeli a koncentrációt – ezáltal éberebbek leszünk és a hatékonyság növelésében is segít
  • hatékony a bőrproblémák kezelésénél – rovarcsípések, vágások, sebek, vírusos betegségek fertőzései ellen is hatékony segítség
  • csökkenti a pattanások kialakulását, mivel hatékony gyulladáscsökkentő
  • álmatlanság ellen is hatásos
  • táplálja és hidratálja a bőrt
  • enyhíti a székrekedést, javítja az emésztést
  • csillapítja az izom- és ízületi fájdalmakat

Narancs illóolaj készítése otthon

A narancs illóolaja akár otthon házilag is elkészíthető. Már 3-4 nagyobb narancshéjából illatos olaj készíthető rendkívül egyszerűen.

Hozzávalók:

  • 3-4 narancsból nyert héj
  • tiszta alkohol (gyógyszertári, de akár vodka is lehet)
  • egy kisebb befőttesüveg
  • jól záródó üvegcse
  • géz

Elkészítése:

  1. A narancsokat meg kell mosni, szárazra törölni és megpucolni. A fehér részek ne maradjanak rajta.
  2. Egy konyharuhán hagyjuk megszáradni (tűző napra ne kerüljön). Ahhoz, hogy alaposan kiszáradjon legalább 2 napra van szükség.
  3. Ha megszáradt kisebb darabokra kell vágni (ezt megtehetjük már a szárítás előtt, akkor gyorsabban is szárad).
  4. Az előkészített befőttesüvegbe kell a darabokat szórni.
  5. Majd vizet kell melegíteni, és mielőtt felforrna bele kell tenni a vodkásüveget, hogy felforrósodjon. Ugyanis a meleg alkohol oldja majd ki az illóolajat a gyümölcs héjából.
  6. Majd rá kell önteni a narancshéjára úgy, hogy ellepje. Kicsit össze kell rázni és lezárni.
  7. Legalább három napig kell hagyni ázni, néhányszor összerázni közben.
  8. Majd az olajat a géz segítségével le kell szűrni és az üvegcsébe önteni.
  9. Így kell hagyni állni melegebb, száraz helyen, ameddig az alkohol elpárolog belőle.
  10. Ha elpárolgott elkészült az olaj.

Ugyanilyen módon citromból is készíthető olaj házilag, melyekből akár csinos karácsonyi ajándékok is lehetnek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez