Tartalomjegyzék
A narancsolaj a citrusos illatával egy igazán népszerű aromaolaj, mely az édes narancs és a keserű narancshéjából sajtolt illóolaj. Azonban felhasználása nemcsak a levegő illatosítására használatos. Számos felhasználása ismert, mivel nagyon jótékony hatású, akárcsak maga a narancs. Sokféle gyógynövény vagy gyümölcs kivonatát használhatjuk fel az aromaterápiában is, melyek különbözőképpen hatnak. A levendulaolaj például jótékonyan hat a pattanásokra, de az illata nyugtató, feszültségoldó, enyhíti a fejfájást éppen úgy, mint a depresszív kedélyállapotot. A citrom illóolaja szintén nyugtatólag hat, de hatékony segítség egyes bőrproblémák kezelésében, tisztítja a légutakat és még a nyirokrendszer működését is segíti.
Narancsolaj felhasználása
A narancs illóolaja is használható párologtatóban, ekkor elsősorban a légutakat tisztítja. Ezáltal elősegíti a jó légáramlást és az állandó légzést a légzőrendszerben. Mivel antibakteriális és fertőtlenítő hatása is van, ezért alkalmazható a szájhigiéniában is, mivel hatékony a fogszuvasodás elleni küzdelemben. Ezenkívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, gombaellenes, rovarölő és féreghajtó.
Hatásai:
- segít a stresszoldásban – nyugtató hatásával enyhíti a kimerültség érzését, a szorongást, feszültséget
- gyengeség és fáradság esetén is bevethető
- növeli a koncentrációt – ezáltal éberebbek leszünk és a hatékonyság növelésében is segít
- hatékony a bőrproblémák kezelésénél – rovarcsípések, vágások, sebek, vírusos betegségek fertőzései ellen is hatékony segítség
- csökkenti a pattanások kialakulását, mivel hatékony gyulladáscsökkentő
- álmatlanság ellen is hatásos
- táplálja és hidratálja a bőrt
- enyhíti a székrekedést, javítja az emésztést
- csillapítja az izom- és ízületi fájdalmakat
Narancs illóolaj készítése otthon
A narancs illóolaja akár otthon házilag is elkészíthető. Már 3-4 nagyobb narancshéjából illatos olaj készíthető rendkívül egyszerűen.
Hozzávalók:
- 3-4 narancsból nyert héj
- tiszta alkohol (gyógyszertári, de akár vodka is lehet)
- egy kisebb befőttesüveg
- jól záródó üvegcse
- géz
Elkészítése:
- A narancsokat meg kell mosni, szárazra törölni és megpucolni. A fehér részek ne maradjanak rajta.
- Egy konyharuhán hagyjuk megszáradni (tűző napra ne kerüljön). Ahhoz, hogy alaposan kiszáradjon legalább 2 napra van szükség.
- Ha megszáradt kisebb darabokra kell vágni (ezt megtehetjük már a szárítás előtt, akkor gyorsabban is szárad).
- Az előkészített befőttesüvegbe kell a darabokat szórni.
- Majd vizet kell melegíteni, és mielőtt felforrna bele kell tenni a vodkásüveget, hogy felforrósodjon. Ugyanis a meleg alkohol oldja majd ki az illóolajat a gyümölcs héjából.
- Majd rá kell önteni a narancshéjára úgy, hogy ellepje. Kicsit össze kell rázni és lezárni.
- Legalább három napig kell hagyni ázni, néhányszor összerázni közben.
- Majd az olajat a géz segítségével le kell szűrni és az üvegcsébe önteni.
- Így kell hagyni állni melegebb, száraz helyen, ameddig az alkohol elpárolog belőle.
- Ha elpárolgott elkészült az olaj.
Ugyanilyen módon citromból is készíthető olaj házilag, melyekből akár csinos karácsonyi ajándékok is lehetnek.
Narancsolaj készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez