Tartalomjegyzék
Az omlós narancsos áfonyás keksz egy gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A narancs és az áfonya rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Egyik sem őshonos hazánkban. Áfonya nálunk a természetben is csak kevés helyen fordul elő. Viszont egyre több kiskertben találkozhatunk vele, sőt szedd magad áfonya ültetvény is található már hazánkban. Ehhez az egyszerű kekszhez azonban aszalt áfonyát használunk, így szezonalitástól függetlenül egész évben gyorsan, egyszerűen elkészíthetjük.
Omlós narancsos áfonyás keksz recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 22 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 1 db kezeletlen héjú vagy bio narancs
- 1 tk vanília kivonat
- csipet só
Előkészület:
Az aszalt áfonyát össze kell vagdosni kisebb darabokra. Az alaposan megmosott narancshéját le kell reszelni, a levét kifacsarni.
Az egyszerű áfonyás keksz elkészítése lépésről-lépésre:
- A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a csipet sóval.
- Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vajat, a tojást és az egészet alaposan keverjük össze.
- Majd adjuk hozzá a felaprított vörös áfonyát, a narancshéjat és 3-4 evőkanál narancslevet is.
- Az egészet dolgozzuk össze alaposan. Ha nagyon száraz, adjunk hozzá még narancslevet.
- Majd formázzunk a tésztából hengert (kb. 3-4 cm átmérőjű legyen) és csomagoljuk alufóliába óvatosan.
- Ezután tegyük hűtőszekrénybe minimum egy órára.
- Majd, ha letelt az idő, a tésztahengert bontsuk ki és vágjuk fel kb. 5 mm vastagságú szeletekre.
- A kekszeket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.
- Sütőrácsra téve hagyjuk őket kihűlni, akkor nem törnek el a kész darabok.
- Porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat!
Számos módon tovább is variálható. Akár csokoládéval, dió – vagy más magokkal – tovább dúsítható. Ebben az esetben körülbelül 30 dkg főző csokoládét kell összedarabolva a dió darabokkal együtt a tésztába szórni. Remek ízű anélkül, de azzal is. Jól záródó fém dobozban hetekig eláll. Uzsonnára, tízóraira is csomagolható, de nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez