Narancsos kacsa

A narancsos kacsa egy hazánkban is nagyon népszerű ünnepi eledel, mely leginkább ősszel és karácsony környékén kerül az asztalokra. Ráadásul a kacsa számtalan módon fűszerezhető, érdemes próbálkozni vele. A narancson kívül rozmaringgal, fokhagymával is rendkívül jól ízesíthető. Süthető serpenyőben, tepsiben vagy akár római tálban is.

Narancsos kacsa recept

Narancsos kacsa készíthető egész combból, mellrészből, de akár teljes kacsával is. Ebben a receptben combot veszünk alapul.

Hozzávalók:

  • 6 db egész kacsa comb
  • 2 db nagyobb narancs
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • majoránna – szintén ízlés szerint

Narancsos kacsacomb elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A combokat megmossuk, ha szükséges megtisztogatjuk.
  2. Majd a bőrös oldalán be kell írdalni őket, így könnyebben ki tud majd sülni a zsírja.
  3. A narancsokat alaposan meg kell mosni forró vízben és a héjukat is ledörzsölni a szivacs dörzsis részével, hogy ne maradjanak rajta vegyszer – és tartósítószer maradványok.
  4. Ezután héjastól karikára kell vágni őket.
  5. A combokat alaposan be kell fűszerezni.
  6. Egy tepsi aljába bele kell helyezni a narancs karikákat, majd a combokat a bőrös felükkel lefelé ráhelyezzük a narancsokra.
  7. 180 C fokra előmelegített sütőben lefedve kb. 45-50 perc alatt készre sülnek. Félidőnél meg kell fordítani a combokat és a kisült narancsos zsírral meg kell locsolni őket.
  8. Ha elkezdtek puhulni a combok, akkor az alufólia már levehető róla, így ropogósra lehet sütni a bőrét.

Tovább fűszerezhető rozmaring ággal, vagy fokhagymával. Lilakáposzta és hagymás tört krumpli is illik hozzá. Aki éhesebben szeretné, kevés méz és narancs (esetleg citrom) levével összekevert páccal is bekenheti, úgy teljesen más ízvilágot ad. Érdemes próbálkozni a különböző fűszerezésekkel, ízesítésekkel, mert számtalan lehetőség van és mind más ízvilágot eredményez. Jó étvágyat hozzá!

https://femina.hu/recept/kacsasult/

Vissza a kategória cikkeihez