Narancsos kuglóf  

A kevert narancsos kuglóf nem tartozik a klasszikus kuglóf receptek közé, mert népszerűbbek a klasszikus hagyományos vagy csokis kuglófok. Érdemes azonban a narancsosat is kipróbálni és nemcsak a karácsonyi időszakban, de akkor mindenképp. Ha megkóstoljuk – akárcsak a répatorta esetében – biztosan ez lesz a kedvencünk. Omlós, puha, mint a piskóta. Érdemes többféle recepttel is kísérletezni, mert nagyon ízletes, zamatos végeredmények születhetnek. Így pedig még az is szívesebben megkóstolja, aki nem szereti – az egyébként rendkívül egészséges – narancsot

Omlós narancsos kuglóf recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 db narancs
  • 17 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 4 db egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Az egyszerű kevert narancsos kuglóf elkészítési lépései:

  1. Először a narancsokat – lehetőleg kezeletlen vagy bio legyen – alaposan mossuk meg, majd reszeljük le és facsarjuk ki a levét.
  2. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  3. Majd egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet.
  4. Keverjük el a sütőporral és a csipet sóval.
  5. A vajat habosítsuk fel a kétféle cukorral és dolgozzuk hozzá a tojásokat, valamint a narancshéját is.
  6. Adjuk hozzá a frissen facsart levét is.
  7. Végül adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is folyamatosan.
  8. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát úgy, hogy sima masszát kapjunk.
  9. Majd a kuglóf formát kivajazzuk, lisztezzük és beletöltjük a tésztát.
  10. Előmelegített sütőben nagyjából 50-55 perc alatt készre sütjük.
  11. 50 perc elteltével végezzünk tűpróbát, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
  12. Ha elkészült, hagyjuk a formában langyosra hűlni, akkor könnyebben kifordítható és nem fog eltörni a tészta.
  13. Ha kihűlt, akkor tudjuk szépen szeletelni.

TIPP: A formába töltött tésztába keverhetünk kandírozott narancshéjat is.

Kínálhatjuk fahéjas porcukorral megszórva vagy akár narancslekvárral. De készíthetünk rá csoki mázat is. Remek egy délutáni kávé mellé, de kiváló vendégváró is. A tésztáját tovább gazdagíthatjuk dió vagy mandula darabokkal is. Érdemes kipróbálni más ízesítéseket is, nem lehet megunni. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom