Tartalomjegyzék
A narancsos mézesfigurák különösen Advent és Karácsony idején kerülnek előtérbe, pedig egész évben könnyedén elkészíthetők. Egyszerűen, könnyen elkészíthető – csak a pihentetési idővel érdemes számolni – és rendkívül mutatóssá, dekoratívvá tehető. Igazán csak a készleteink, a fantáziánk és a türelmünk szabhat határt. Érdemes akár a gyerekeket is bevonni a teljes folyamatba, nemcsak a dekorálásba. Jól záródó dobozban hosszú ideig eltartható, de ajándéknak is kiváló csinos dobozokba csomagolva.
Narancsos mézesfigurák – recept
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
- 450 g finomliszt
- 250 g méz
- 125 g barna cukor
- 1 dl napraforgóolaj
- 2 tojás
- 120 g cukrozott naracshéj
- 1/2 tasak sütőpor (6 g)
- 1 csipet só
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a díszítéshez:
- 100-100 g tortabevonó ét-/és fehér csokoládé
- 2+2 evőkanál napraforgóolaj
- vágott pisztácia, mandula-pálcika, dió, morzsacukor, cukorgyöngyök stb.
A narancsos mézesfigurák elkészítési lépései:
- Először folyamatosan kevergetve olvadásig forrósítsuk fel a mézet a cukorral és az olajjal, majd hideg vízfürdőbe állítva hűtsük ki és egyenként dolgozzuk bele a tojásokat.
- A narancshéjat egészen finomra vágjuk, és a sütőporral, a sóval, valamint a fűszerekkel együtt a liszthez adjuk.
- Hozzákeverjük a mézes masszát, letakarjuk, 8-12 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Majd béleljünk ki sütőpapírral 3-4 sütőlapot.
- A tésztát lisztezett munkalapon gyúrjuk át, nyújtsuk 3-4mm vékonyra és lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal szúrjuk ki (a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk).
- Nem túl közel egymáshoz, a tepsikbe rakosgatjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
- A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra rakosgatjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kétféle csokoládét vágjuk apró darabokra és 2 lábaskában, meleg vízfürdőben olvasszuk fel, majd keverjük el 2-2 evőkanálnyi olajjal és több részletben, részlegesen vagy egészen mártogassuk bele a figurákat, és rácsra sorakoztatva hagyjuk megdermedni.
- Tetejüket a felsorolt díszítőelemekkel fantáziánk szerint díszítjük
Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra +8-12 óra pihentetési idő (1 darab: 55-60 kcal) Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez