Narancsos puncs

A forró italok hideg napokra nagyon kedvelt itókák, nincs ez másképp a narancsos puncs esetében sem! Akár téli sportok vagy hosszú séták, kirándulás után jólesik egy pohár forralt bor vagy valami többé-kevésbé alkoholos itóka. De vigyázat!!! Kevés alkohol is könnyen a fejünkbe – mi több a lábunkba – szállhat, tanácsos mértékkel kortyolgatni ezeket a lélekmelegítőket. Azonban jól összeválogatva az alapanyagokat és a fűszereket bátran használva, igazi különlegességeket készíthetünk. Kísérletezzünk bátran, garantáltan megéri a fáradozást!

Narancsos puncs – recept  

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 dl erős fekete tea
  • 2 dl narancslé
  • fél kezeletlen narancs és fél citrom héja
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 dl narancslikőr
  • 2,5 dl rum
  • 1 narancs a díszítéshez (elhagyható)

A fűszeres narancsos puncs elkészítési lépései:

  1. Először főzzük meg a teát.
  2. Majd a kezeletlen héjú vagy bio citromot és narancsot hámozzuk le.
  3. A narancs- és citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és a cukrot adjuk a teához.
  4. Keverjük bele a narancslevet és a citromlevet, valamint a rumot. (Ha hideg teából készítjük, akkor kis lángnál összeforrósítjuk, majd fedő alatt néhány percig pihentetjük).
  5. Közben a narancsot megmossuk és fél centis karikákra szeljük.
  6. Végül az elkészült puncsot – forró vízzel kiöblített, előmelegített – poharakba szűrjük és a narancskarikákkal díszítjük.

Tálalás előtt a citrusok héjából – csak ha kezeletlen vagy bio gyümölcsök – készíthetünk narancs- vagy citromhéjból tekert csigákat, ezzel díszíthetjük a poharakat. De cukorba mártott poharakba is tölthetjük az elkészült puncsot vagy akár egyszerűen a narancs karikákkal is díszíthetjük. Csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt. Jó kortyolgatást hozzá!

Akár alma darabokkal tovább ízesíthető, de az akkor már egy másik itóka!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez