Tartalomjegyzék
A forró italok hideg napokra nagyon kedvelt itókák, nincs ez másképp a narancsos puncs esetében sem! Akár téli sportok vagy hosszú séták, kirándulás után jólesik egy pohár forralt bor vagy valami többé-kevésbé alkoholos itóka. De vigyázat!!! Kevés alkohol is könnyen a fejünkbe – mi több a lábunkba – szállhat, tanácsos mértékkel kortyolgatni ezeket a lélekmelegítőket. Azonban jól összeválogatva az alapanyagokat és a fűszereket bátran használva, igazi különlegességeket készíthetünk. Kísérletezzünk bátran, garantáltan megéri a fáradozást!
Narancsos puncs – recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dl erős fekete tea
- 2 dl narancslé
- fél kezeletlen narancs és fél citrom héja
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 rúd fahéj
- 3 db szegfűszeg
- 1 evőkanál citromlé
- 1 dl narancslikőr
- 2,5 dl rum
- 1 narancs a díszítéshez (elhagyható)
A fűszeres narancsos puncs elkészítési lépései:
- Először főzzük meg a teát.
- Majd a kezeletlen héjú vagy bio citromot és narancsot hámozzuk le.
- A narancs- és citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és a cukrot adjuk a teához.
- Keverjük bele a narancslevet és a citromlevet, valamint a rumot. (Ha hideg teából készítjük, akkor kis lángnál összeforrósítjuk, majd fedő alatt néhány percig pihentetjük).
- Közben a narancsot megmossuk és fél centis karikákra szeljük.
- Végül az elkészült puncsot – forró vízzel kiöblített, előmelegített – poharakba szűrjük és a narancskarikákkal díszítjük.
Tálalás előtt a citrusok héjából – csak ha kezeletlen vagy bio gyümölcsök – készíthetünk narancs- vagy citromhéjból tekert csigákat, ezzel díszíthetjük a poharakat. De cukorba mártott poharakba is tölthetjük az elkészült puncsot vagy akár egyszerűen a narancs karikákkal is díszíthetjük. Csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt. Jó kortyolgatást hozzá!
Akár alma darabokkal tovább ízesíthető, de az akkor már egy másik itóka!
Mautner Zsófi – Fűszeres-mézes narancspuncs | Lidl Konyha:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez