Narancsos süti 

Ez egy egyszerű narancsos süti, mely vetekszik a répatortával. A zöldséges süteményeket fenntartással kezeljük addig, ameddig meg nem kóstoltuk. Akkor meg csodálkozunk, hogyan tudtunk addig nélküle élni? Ez a narancsos süti is egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű vendégváró édesség. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. Ráadásul a narancs rendkívül egészséges, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak az őszi-téli szezonban.

Egyszerű narancsos süti recept

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipet só

A nedves keverékhez:

  • 12,5 dkg puha vaj
  • 2 db egész tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 nagyobb narancs
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A tetejére:

A kevert narancsos süti elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a narancsot langyos vízben kicsit állni hagyjuk, majd szárazra töröljük és a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
  2. Ezután egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, összekeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a fahéjat és a csipet sót is. Az egészet elkeverjük.
  3. Egy másik tálba felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a narancs reszelt héját, levét vanília kivonatot és a felolvasztott vajat is. Az egészet alaposan simára kavarjuk ki.
  4. Ezután folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztes keveréket.
  5. Addig kavargatjuk, amíg homogén tésztát nem kaptunk.
  6. Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  7. Egy tepsit vagy kapcsos tortaformát (kb. 22 cm) kivajazunk, lisztezünk vagy sütőpapírral béleljük ki. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.
  8. Majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
  9. 30-35 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
  10. Mielőtt készre sül szórhatunk a tetejére durvára vágott diót, mandulát vagy kandírozott gyümölcsöt.
  11. Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.

Porcukorral megszórva kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs

Vissza a kategória cikkeihez