A narancsos töklekvár gyömbérrel ízesítve igazán finom őszi csemege, mely a téli reggelik egyhangúságát hivatott feldobni varázslatos íz kombinációjával.

A sütőtök rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas antioxidáns tartalma miatt az ellenálló képességet is növeli. A benne található sok béta-karotin a látás javításáért felelős, a magas kálium tartalmának köszönhetően a koleszterinszintet is csökkenti, és védi az érrendszert.

A narancs is egy rendkívül egészséges gyümölcs magas C-vitamin tartalmával, mely a trombózis kialakulásának

 Narancsos sütőtöklekvár

Hozzávalók:

  • 2,5 kg sütőtök
  • 3 db narancs
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 13 g gyömbér
  • 30 dkg cukor
  •  

Narancsos töklekvár elkészítése

1.       A sütőtököt hosszában félbe kell vágni és kimagozni. Ezután fel kell szeletelni, majd előmelegített, 200 C fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütni.

2.       Közben le kell reszelni a citrom és a háromból kettő narancshéját.

3.       Az időközben megsült sütőtöknek a héját le kell húzni és apró darabokra vágni.

4.       Egy lábosba kell tenni, – amit felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, ne tudjon leégni, mert hosszabb idő, amíg szétesik és levet enged és megfőzni.

5.       A gyömbérdarabot meg kell pucolni és lereszelni, a narancsnak kifacsarni a levét.  

6.       A megmaradt narancsot is meg kell pucolni és szintén felkockázni.

7.       Amikor a sütőtök már kezd szétesni, (kb. 15-20 perc után), akkor hozzá kell adni a déligyümölcsök héját és a gyömbért, valamint a felkockázott narancsot is.

8.       Ezután már csak a cukrot kell hozzáadni, azzal éppen csak összeforralni és már mehet is a befőttesüvegekbe.

9.       Száraz dunsztban kell hagyni, kihűlni és már készen is van.

Tovább ízesíthető esetleg pár szem szegfűszeggel, vanília rúddal, fahéjjal.

Narancsos sütőtöklekvár felhasználása

Kalácsra, pirítósra, süteményekbe, palacsintába bátran tehetjük, igazán különleges ízével fel fogja dobni a már meg szokott ízeket. Vadhúsok és egyéb sült húsok mellé is kínálhatjuk. Amennyiben sósan készítjük krumplipürét is ízesíthetünk, dúsíthatunk vele. Jó étvágyat!

Vissza a kategória cikkeihez