Tartalomjegyzék
Okozhat-e gondot a túlzott narancs fogyasztás? A narancs jótékony hatása a szervezetre rendkívül sokrétű, ezáltal a rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott. Az egyik legfontosabb téli gyümölcs- és vitaminforrás a citrom mellett, melyek természetes C-vitamin tartalma rendkívül magas, így ellenállóbbá teszi szervezetet a megfázásokkal és fertőzésekkel szemben.
A narancshéja is hasznos, hiszen keserűolaj-tartalmánál fogva elsősorban, mint étvágyjavító és emésztést serkentő ismerjük el, de gyomorhurut gyógyítására is hatásos. A citromhéj ehető kérdéskör a narancs kapcsán is joggal merül fel, érdemes felhasználás előtt a héját alaposan megmosni, sikálni.
Narancs jótékony hatása a szervezet számára
- Immunrendszer erősítő: A narancs az egyik legkitűnőbb C-vitamin-források egyike. Az immunrendszer serkentésével a megfázások időtartamának csökkentésében és tüneteinek enyhítésében játszik szerepet.
- Fertőtlenítő: Vírus- és baktérium elleni hatóanyagainak köszönhetően, segít különböző betegségek lefolyásának gyorsításában.
- Antioxidáns: A gerezdeket elválasztó, és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai (természetes védőhatást kifejtő növényi vegyületek) önmagukban is fontos antioxidánsnak számítanak, fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait.
- Segíti a hasnyálmirigy működését
Túlzott narancs fogyasztás a diétában
A narancs fogyasztása a hasnyálmirigy működésére is jó hatással van. Megelőzésben is hatásos, érdemes fogyasztani.
- Segít a fogyókúrában: Mivel a narancs kalória tartalma rendkívül alacsony, fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, ráadásul édes íze miatt a nassolást is kiválthatja. Továbbá pektin – vízben oldható rost – tartalma miatt könnyen teltség érzetet okoz, megelőzve ezzel a további nassolást.
- Vízhajtó: A narancs igencsak jót tesz a veséknek, ugyanis vízhajtó hatása révén igencsak megdolgoztatja a kiválasztó szervrendszert.
A gyümölcs cukor tartalma magas, emiatt érdemes figyelni az elfogyasztott mennyiségre. Illetve jó, ha tudjuk, hogy narancs dzsúz formájában a hasznos rostok nem jutnak be a szervezetbe, valamint a fogak is károsodhatnak a rendszeres narancslé fogyasztás mellett.
Narancs jótékony hatása trombózis esetén
- Segít megelőzni a vérrögök kialakulását: A trombózis egy igen veszélyes, és alattomos betegség, amelyre a hajlam genetikailag kódolva lehet. Ha emellett még egyéb rizikófaktorok is jelen vannak (pl. dohányzás, hormonális fogamzásgátlók stb.), akkor célszerű sok narancsot fogyasztani, ugyanis bizonyítottan trombózis megelőző hatása is van.
- Vércukorszint csökkentő: A narancs – különösen a vérnarancs – fogyasztása segít a vércukorszint csökkenésében.
- Segít az emésztési, felszívódási problémák esetén: A felvett tápanyagok hatásosabban szívódnak fel az emésztőrendszerből és a bélcsatornából, rendszeres narancsfogyasztás mellett.
- Vesekő kialakulásának megelőzésében: A narancsban lévő összetevők jótékonyan hatnak a vesekő kialakulásának megelőzésében, elő tudják segíteni a vese helyes működését rendszeres narancsfogyasztás mellett.
- Segít a rossz hangulat megelőzésénél is
A narancs nem csak finom, de depresszió – különösen a téli depresszió – ellen is hatásos. Már az illata segít a jobb kedvre derítésben, hiszem aromaterápiáknál is használják illóolaját.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
Vissza a kategória cikkeihez